De collectie van Design museum Gent telt ongeveer 22.000 objecten en kent zijn oorsprong in een ‘modellenmuseum’ opgericht door een vereniging van industriëlen en kunstenaars in 1903. Dit oudste deel van de collectie, dat voornamelijk bestaat uit achttiende-eeuwse Franse stijlmeubels, werd grotendeels gevormd tussen 1903 en 1930. Het grootste deel van de collectie kwam tot stand vanaf het midden van de jaren 1970, met onder meer belangrijke deelcollecties art nouveau, art deco en Italiaans postmodernisme. Het combineert werk van Belgische ontwerpers waaronder Emiel Veranneman, Piet Stockmans en Maarten Van Severen met internationale namen als Philippe Starck, Ron Arad en Alessi.

Collectie 1

De collectie van Design museum Gent wordt ontsloten via www.erfgoedinzicht.be.

We beperken ons slechts tot een selectie van objecten waarvan de basisregistratie al op punt staat. Neem dus regelmatig een kijkje op Erfgoedinzicht voor nieuw materiaal. We werken ook aan een overzicht van alle deelcollecties, dat een onderdeel zal worden van onze nieuwe website in 2018. 

Voor specifieke vragen omtrent de collectie kan u contact opnemen met onze collectiemanager: annelies.demey@stad.gent.

Collectie 3

Zorg voor de collectie

De zorg voor de collectie is een van de belangrijkste taken van een museum. Museumobjecten hebben te lijden van oude (gebruiks)schade, klimaatschommelingen, stof en - jawel - bezoekers. Van zodra een voorwerp het museum binnenkomt, stopt zijn bestaan als gebruiksvoorwerp en wordt het een museumstuk dat als zodanig verzorgd en gerespecteerd moet worden. 

De afdeling Collectie heeft een houtrestaurator in vaste dienst die instaat voor de zorg voor de ganse collectie. Regelmatig wordt beroep gedaan op de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) en externe gespecialiseerde restauratoren, bijvoorbeeld voor textiel, leer en metaal.

Huib Hoste

Huib Hoste's stalen opvouwbare scheidingswand met glas-in-lood panelen heeft schade opgelopen door overschildering, corrosie en slijtage van de chroomlaag. Een aantal scharnieren is ooit vervangen door ontsierende nieuwe exemplaren.

0812 Voor Restauratie

Schade door gebruik, verkeerde verlijming en klimaatschommelingen is duidelijk te zien op de leren rugleuning van een stoel naar ontwerp van Paul Hankar (inv. 820).

86 38 1 6 F1

Voor het opstellen van een conditierapport wordt op de foto aangeduid waar er welke schade is. Hier betreft het een dienblad van Gustave Serrurier-Bovy (inv. 86/38 1/6)

De collectie onderweg

Design museum Gent heeft een rijke en diverse designcollectie die het graag ter beschikking stelt aan (cultureel-erfgoed)instellingen uit binnen- en buitenland. Het museum ziet kortstondige en langdurige bruiklenen als een geschikte manier om zijn collectie te valoriseren en om het onderzoek naar design te stimuleren. Met vragen hieromtrent kan u terecht op de pagina bruiklenen.

Geïnteresseerd in waar onze bruiklenen zich bevinden? Hieronder vind je de tentoonstellingen waar collectiestukken te bewonderen zijn.