Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Agenda

7.10.2023

Hergebruik, niet-bouwen en collaborative spatial practices

Doeners- & (om)Denkersfestival #Gent2030

The Devil Castle, Michiel De Cleene
© Constructlab, BROEI

Hoe laten ontwerpers en architecten ons anders kijken naar een stad? Welke strategieën en opportuniteiten reiken ze aan op het vlak van ruimte- en materiaalgebruik? Twee collectieven uit de ontwerpwereld brengen inspirerende voorbeelden, vertrekkend van het aanwezige potentieel op een stedelijke site.

ConstructLab

Het Europese netwerk ConstructLab (EU) is een collectieve bouwpraktijk die coöperatieve ruimtes en installaties ontwerpt en bouwt. De Gentse architect Bert Villa is medeoprichter van de Belgische afdeling van ConstructLab. Met de nadruk op samenwerking, zowel met elkaar als met leden van de gemeenschap, werkt ConstructLab aan een verscheidenheid van projecten, permanent en tijdelijk, waarbij ze hun creatieve strategieën inzetten voor het oplossen van problemen en het vergroten van het bewustzijn van sociale, ecologische en praktische kwesties. Ze geven de voorkeur aan gerecycleerde materialen, en houden rekening met de materialen die lokaal beschikbaar zijn.

Verloren Bekisting

Het Gentse collectief Verloren Bekisting bestaat uit architecten Laurens De Munck en Ron Barten. Verloren Bekisting focust op het maken en het maakproces, in plaats van op het eindresultaat. Het onderzoekt de voortdurend veranderende betekenis van materialen: wanneer worden bepaalde materialen gezien als afval en wanneer als bouwmateriaal? Het collectief vertrekt van de aanwezige materialen op en rond een site en verwerkt deze tot functionele en disfunctionele objecten, meubels, scenografie en beeldhouwkunst.

In het kader van #Gent2030

In 2030 leveren België en Cyprus de Europese Culturele Hoofdstad en Gent is kandidaat! Om deze kandidatuur kracht bij te zetten, organiseert de stad het Doeners- en (om)Denkersfestival. We zien dit festival als een leeromgeving om doeners en omdenkers uit parallelle werelden en verschillende gemeenschappen in onze stad met elkaar te verbinden. Want al doende, leren we!

Tijdens inspiratiesessies, workshops, debatten, denksessies, wandelingen en fietstochten nodigen we je uit om mee te bouwen aan de toekomst van ‘Gent als Space of Belonging’. We delen kennis, methodes en inspiratie en gaan met elkaar in dialoog om samen een antwoord te formuleren op deze vragen:

Waarom en voor wie willen we een Culturele Hoofdstad zijn? Hoe gaan we dit samen aanpakken en hoe kan Gent zich onderscheiden? Welke waarden willen we als stadsmakers vooropstellen? Welke rol kan een sleutelmoment als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 spelen in de transitie van onze stad en hoe kan Gent andere steden in Europa inspireren?

Iedereen die zich als doener of (om)denker ziet, is welkom om mee te denken! Alle sessies zijn gratis en vrij toegankelijk, al vragen we jullie wel te registreren.

Programma: https://gent2030.eventsight.eu/

INSCHRIJVEN