Nieuwe collectiepresentatie

• Gepost op wo 6.12.2017
Pianobank Henry Van De Velde Design Museum Gent Vaste Collectiepresentatie

Op 18 mei is het zover: de vaste collectie van Design museum Gent zit dan volledig in het nieuw.

Het was dan ook niet makkelijk om 200-tal collectiestukken te kiezen uit een collectie van 22.000. Op de eerste verdieping van het museum krijg je vanaf dan geen chronologisch parcours meer, maar een presentatie waarin de objecten zelf met de aandacht gaan lopen. Verschillende themalijnen laten je op meerdere manieren kijken naar de objecten en nemen je mee langs stukken met een uitzonderlijk verhaal, tonen je de uitdagingen voor conservatoren en vertellen je over het hoe en waarom van opdrachtgevers.

Het tentoonstellingsontwerp is ontwikkeld door Doorzon interieurarchitecten en FELT architecten en biedt een innovatieve en flexibele presentatiewijze voor de vaste collectie.

Boek een gids

wanneer vanaf 18.05.2018
duur 1,5 uur
prijs € 80 (+ toegangsprijs)

Reserveer nu!

Enkele thema’s

CURIOSITIES

Collectiepresentatie Fn Melkmachine

FN Melkmachine (1947)

De Fabrique Nationale d’Armes de Guerre werd in 1889 opgericht als fabriek voor vuurwapens. Vanaf eind 19e eeuw maakt men er ook andere industriële producten. Deze melkmachine uit 1947 was het meest succesvolle product van de onderafdeling voor landbouwmateriaal dat het bedrijf in de jaren ’40 oprichtte. Oorspronkelijk was de machine weinig bekend buiten de agrarische wereld. Plots werd ze echter als designvoorwerp erkend toen hij in 1957 bekroond werd met de Signe d’Or, een design award binnen de Benelux. Het elegante ontwerp wordt gekenmerkt door ronde vormen en naadloos roestvrij staal, die het schoonmaken van de machine sterk vergemakkelijken. Vorm en functie zijn op die manier op elkaar afgestemd.

CONSERVATION CHALLENGES

Nieuwe Collectiepresentatie ​ Kaptafel 1755

Kaptafel (1755)

Deze kaptafel is een voorbeeld van een ‘overgerestaureerd’ meubel, waarbij de restauratie daarenboven moeilijk of niet omkeerbaar is. De nieuwe vernislaag is veel te blinkend, veel te opvallend, waardoor het meubel er bijna nieuw uitziet. De geschiedenis van het meubel is deels weggeveegd. In plaats van deze ingrijpende restauraties, kiezen vele experts vandaag een niet al te ingrijpende restauratie, die bij voorkeur ook teruggedraaid kan worden indien dat nodig blijkt.

COMMISSIONS AND COMMISSIONERS

Nieuwe Collectiepresentatie ‘Flower Pyramid’ Van Hella Jongerius 2008

‘Flower Pyramid’ van Hella Jongerius (2008)

Bloempiramides behoren misschien wel tot de meest luxueuze producten die voortkomen uit de Delftse aardewerkindustrie van de Nederlandse Gouden Eeuw. De bloemvazen hebben een reeks tuiten waarin men kostbare tulpen plaatste. Toen het Rijksmuseum in Amsterdam haar bloempiramide liet restaureren door Koninklijke Tichelaar Makkum, maakte het aardewerkbedrijf van de gelegenheid gebruik om een getrouwe replica van de vaas te vervaardigen. Vervolgens vroeg het bedrijf een aantal ontwerpers om hun eigen moderne interpretatie te geven. Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius, die regelmatig hedendaags ontwerp creëert op basis van traditionele voorwerpen, maakte zo’n nieuwe vaas. Ook Studio Makkink & Bey, Alexander van Slobbe en Studio Job gaven trouwens hun eigen kijk op de bloempiramide van het Rijksmuseum.