GentM robot talks

• Gepost op vr 27.10.2017
Gent M

Gent M is een denk- en doetank die stilstaat bij de impact van technologie op ons leven. In het kader van ‘Hello, Robot.’ organiseren zijn elke maand een debat- en netwerkavond in Design museum Gent.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de integratie van robots in de zorgsector? Hoeveel instellingen gebruiken ze echt, en op welke manier? Wat doen al die mensen die zelf robots willen bouwen eigenlijk? Wie zijn ze, wat doen ze, en waarom? En hoe ziet de toekomst er uit? Zullen we allemaal een chip laten inplanten en zelf cyborg worden, of zullen zelflerende machines slimmer worden dan de mens? Wordt singularity reality?

Het zijn maar enkele van de vele vragen die we willen stellen en bespreken tijdens de nieuwe reeks GentM-events. Afspraak één keer per maand in het museum om telkens een ander onderwerp aan te snijden met nieuwe gasten.

di 07.11.2017 | Robots en werk #industry4.0

“They took our jobs”. Zorgen de machines voor een golf van werkloosheid of toch eerder voor duizenden nieuwe jobs? Willen we nog sla die geplukt is door een seizoensarbeider die in moeilijke omstandigheden moet werken? Of kunnen we nu eindelijk werk maken van luilekkerland? Met Jonathan Berte (Robo­vision) gaan we dieper in op de status van automatisatie en artificiële intelligentie in de industrie in Vlaanderen.

di 12.12.2017 | Robots en ons lichaam #cyborgs

De tijd dat implantaten enkel door de tandarts gebruikt werden, is al lang voorbij. Tegenwoordig kan je zelfs RFID-chips laten inplanten in je lichaam. Voorlopig enkel voor basisfuncties als het openen van deuren, maar hoe gaat dit verder evolueren? Wordt iedereen cyborg? We stellen prof. Bram Vanderborght ( VUB ) de vraag waar de mens stopt en de robot overneemt.

di 23.01.2018 | Robots en onderwijs #stem

De evolutie van technologie gaat steeds sneller. Kinderen en jongvolwassenen worden klaargestoomd voor een toekomst vol onbekende uitdagingen. Is het onderwijs toe aan een update, vragen velen zich af. Welke STE(A)M projecten en tools zijn hiervoor voorhanden? We horen stemmen van ondermeer Fyxxi­lab, Coderdojo en de onderwijswereld.

di 06.02.2018 | Robots en design #uncannyvalley

Een mooi voorbeeld van emotionele animatie is het filmpje ‘Luxo Jr.’ van Pixar. Door beweging toe te voegen komt de lamp tot leven. Ze toont als het ware ge­voelens. Hoe ontwerp je als designer iets dat vertrouwen schenkt en niet afstoot? Jan De Coster vertelt over robot Robin in de tentoonstelling.

di 13.03.2018 | Robots en relaties #cobots

Robots als metgezel, Siri die naar je luistert, het internet of things. Alles en iedereen connected. Na een eenvoudige vraag aan robot ‘Alexa’ kan je vandaag reeds boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen. Maar kunnen we robots ook inzetten in de zorgsector? Jelle Saldien bespreekt zowel het theoretisch als praktisch luik van een robot als compagnon.

di 10.04.2018 | Robots en de toekomst #singularity

2045: nog een kleine dertig jaar en we zijn zover. Het moment dat zelflerende creaties ons inhalen en slimmer worden dan de mens. Het moment waarop technologie het van ons overneemt. Eindelijk, singularity! Tijdens deze debatavond komen enkele futuristische scenario’s en toepassingen aan bod.