Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Gesloten voor uitbreiding en verbouwing
DO THE RIGHT DING/STEUN
Expo
5.07 Flag icon
12.10.2014

No Design to Waste

Out to Sea? The Plastic Garbage Project

Plastic: een eeuwigdurend materiaal? Sinds het begin van de twintigste eeuw heeft plastic een ware triomftocht afgelegd doorheen de wereld van de consumptie. Het is goedkoop, eenvoudig te produceren en kan nagenoeg elke gewenste eigenschap verkrijgen. Vandaag wordt wereldwijd acht ton plastic geproduceerd per seconde. Maar waar belanden al die plastieken producten eenmaal hun levenscyclus is beëindigd?

Vanaf het moment dat plastic ons leven vergemakkelijkte, is de zee geleidelijk aan veranderd in een reusachtige plasticsoep. Elk jaar belandt 6.4 miljoen ton vuilnis in de oceaan en tachtig procent daarvan komt van het land. Gewoon plastic is niet biologisch afbreekbaar. Het wordt in steeds kleinere fragmenten gebroken die in de voedselketen terechtkomen. Uiteindelijk krijgen we zo ons afval op ons bord.

De tentoonstelling Out to Sea? The Plastic Garbage Project, ontworpen door Museum für Gestaltung Zürich, ontleedt in het eerste luik Plastic in de zee de diverse componenten van deze weinig smakelijke plasticsoep. De samenstelling, toepassing en levensduur van de kunststofmaterialen worden in ‘Plastic in het dagelijkse leven’ helder en hapklaar toegelicht.

Dit educatieve verhaal wordt door Design Museum Gent speels maar indringend verrijkt met een flinke portie hoopvol design, van ‘recycling’ over ‘upcycling’ tot ecodesign. Wij formuleren deze tentoonstelling als een confronterende vraag, zonder een sluitend antwoord op te dringen. Moet er per se zoveel geproduceerd worden? Bestaan er alternatieven voor plastieken design? Kan afgedankt plastic een tweede leven krijgen? Of is kunststof alsnog een geschikt materiaal? Uiteraard kan de vormgeving van deze tentoonstelling niet anders dan ecologisch verantwoord zijn. Restafval wordt tentoonstellingsinfrastructuur. Drukwerk en zaalteksten staan op gerecycleerd papier met waar mogelijk vegetale inkten. Proper is dat!